Climber Worldwide
Alla vill jobba datadrivet, men gör vi verkligen det? Data Strategy blog av Jonas Grundström

Alla vill jobba datadrivet, men gör vi verkligen det?

 

Text av: Jonas Grundström, Sales & Business Development Director på Climber.

Att säga sig vilja arbeta datadrivet har idag blivit en självklarhet. Du och de flesta chefer förväntas vara datadrivna, trots att få av oss faktiskt har fått en grundläggande utbildning i vad det faktiskt innebär. Vi samlar in data och sätter upp KPI:er, men om vi är helt ärliga – vet vi verkligen hur vi ska använda den informationen för att driva bättre beslut? Vad betyder det egentligen att vara datadriven?

 

Om vi börjar med data, vad är ens syftet med data i en verksamhet?

Svaret ligger i kunskap. Data ger oss kunskap genom att skapa modeller som beskriver och förutser utfallen av våra affärsbeslut. Men kunskap är något som kontinuerligt utvecklas genom ny information och erfarenhet, till skillnad mot ”sanning” som är mer statiskt och oföränderligt men som ändå används ofta när vi diskuterar data. Det föränderliga och det flexibla är det intressanta i detta.

Många företag samlar dock in data och analyserar KPI:er men behandlar ändå sin verksamhet som en svart låda. De vet att vissa insatser leder till specifika resultat men förstår inte exakt hur allt egentligen hänger ihop. Istället för att systematiskt bygga upp sin kunskap och förbättra sina processer, styrs de av ett optimeringsperspektiv: ”Hur får vi siffrorna att gå upp?”. Detta leder ofta till kortsiktiga beslut och godtyckliga målsättningar utan en djupare förståelse för verksamhetens mekanismer.

Kontinuerlig förbättring genom kunskap

En mer effektiv strategi är att se verksamheten som en process. Att identifiera och förstå de faktorer som påverkar en process gör det möjligt att skapa orsak-samband modeller och därigenom systematiskt förbättra verksamheten. Detta är grundtanken bakom ”kontinuerlig förbättring” (Continuous Improvement), som inte bara är ett tankesätt utan ett begrepp att faktiskt bygga en datadriven kultur kring!

Med det sagt, en datadriven kultur handlar om mer än att använda data – det handlar om att aktivt söka kunskap och använda den för att ständigt förbättra verksamheten.

En central del i detta arbetssätt är processkontroll. Det handlar om att förstå verksamheten som en serie processer där varje del kan analyseras och optimeras. Istället för att enbart fokusera på att ”göra siffrorna bättre” handlar det om att identifiera de faktorer som driver resultatet. Genom att kontinuerligt testa och analysera kan vi få insikter om vad som verkligen styr utfallet och hur vi kan agera för att påverka det.

Varför är det så svårt?

Men om nu datadriven kultur och ”kontinuerlig förbättring” är så viktigt, varför är det så få som faktiskt lyckas genomföra det fullt ut?

Jag tror att det handlar mycket om att det krävs en stor ”buy-in” från ledning att skapa den kulturella förändring som måste till, och bygga förmåga i både verksamhet och i data team, att arbeta metodiskt med data:

  • Skapa förutsättningar för experimentering: För att lära sig av data måste företag kunna experimentera och snabbt analysera resultat. Detta kräver en verksamhet som vågar testa sig fram med sin data, och det krävs ett data team vars livsuppgift är att göra rätt data tillgängligt för verksamheten att experimentera med!
  • Tillgänglighet till data: Många organisationer saknar en tydlig datastrategi och har inte implementerat en struktur för att göra rätt data tillgänglig. En solid dataplattform och en genomtänkt arkitektur är avgörande.
  • Förståelse för kausala samband: Det räcker inte att titta på KPI:er – organisationer måste förstå de underliggande faktorerna som påverkar dessa mått. Att kartlägga orsak och verkan är en av de största utmaningarna.

 

MEN! Det finns en till underskattad utmaning som vi skall prata mer om! När vi ser variationer i exempelvis försäljning eller kundbeteende, hur vet vi om det är en faktisk trend eller bara slumpmässig variation? Att analysera data utan att fångas av falska mönster är en kritisk färdighet för att kunna fatta bättre beslut för kontinuerlig förbättring!

 

I nästa blogg ska vi därför titta närmare på hur man kan skilja verkliga förbättringar från brus i data. Håll utkik!

/Jonas

Divider
Jonas Grundström, Sales and Business Development Director

OM Jonas Grundström

Divider

KONTAKTA OSS!

På Climber hjälper vi våra kunder i resan att bli datadrivna, och löser därför just utmaningar som de ovan. Hör av er så pratar vi om just era utmaningar!

Jonas Grundström

Sales & Business Development Director
jonas.grundstrom@climber.se
+46 73 340 26 36

Thomas Christian

Business Relationship Manager
thomas.christian@climber.se
+46 72 401 47 47

Publicerat 2025-04-04

News

Alla vill jobba datadrivet, men gör vi verkligen det?
Blog

Alla vill jobba datadrivet, men gör vi verkligen det?

Att arbeta datadrivet är idag en självklarhet – något som förväntas av de flesta chefer. Men hur många har egentligen fått utbildning i vad det innebär? Vi samlar data och sätter KPI:er, men vet vi verkligen hur vi använder dem för att fatta bättre beslut?

>> Läs mer här!
The Data Literacy Imperative – Why your business can’t afford to ignore it
Blog

The Data Literacy Imperative – Why your business can’t afford to ignore it

A recent Gartner report ranks poor data literacy among the top five barriers to the success of data and analytics initiatives. Discover strategies to bridge the data literacy gap and empower your team to make informed, data-driven decisions.

>> Read more
Webinar: Från Data till Affärsvärde – Skapa en hållbar datastrategi!
Event

Webinar: Från Data till Affärsvärde – Skapa en hållbar datastrategi!

Utan en datastrategi riskerar ni ineffektiva lösningar. En bra strategi skapar affärsvärde, en datadriven kultur och rätt AI-integration. Bygg en stabil grund från start!

>> Jag anmäler mig!